Puheenjohtajalta 2/15

14.09.2015

Arvoisat veteraanit – veljet ja sisaret sekä veteraanityön tukijat

Paljon on vettä tullut taivaalta tuulen kanssa siitä ajasta kun edellinen tiedotteemme putkahti postiluukusta sisään tammikuun lopulla. Mutta vaihtelevat säät eivät ole veteraanityötä haitanneet. Yhdistyksen toiminta ja jäsenten aktiivisuus on ollut määrätietoista ja tavoitteellista kuten aikaisemminkin.

Veteraanit ja veteraanityö sai mukavasti positiivista julkisuutta kevään aikana, koska monin eri tavoin muisteltiin Jatkosodan päättymisen 70-vuotismuistoa huhtikuussa. Tähän merkittävään rauhan paaluun sopi erittäin hyvin kesän aikana tehty teatterimatka Ilomantsiin. Siitä kiitokset kaikille matkalaisille ja matkan järjestäjille. Erityiskiitos Eilalle.

Keväällä pidettiin eduskuntavaalit ja uusi hallitus ohjelmineen saatiin pystyyn pika-ajassa toukokuun loppuun mennessä. Hallitusohjelman yhtenä kärkenä on seuraava kirjaus:

Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaiken ikäisten omaishoitoa.

Varmistetaan vanhuspalvelulain toteutuminen kotihoitoa lisäten. Kehitetään eri asumismuotoja. Omaishoitajan jaksamista tuetaan. Lisätään yhteisöllisyyttä ja sukupolvien välistä yhteyttä.

– Vanhuspalveluissa työskentelevien työnjakoa uudistetaan.

– Lisätään lyhyt- ja pitkäaikaista perhehoitoa.

– Vahvistetaan lääkehoidon kokonaisarviointia.

– Uudistetaan veteraanien palveluita vastaamaan heidän palvelutarpeitaan.

Viimeistä lausetta on Liittomme sorvaamassa yhteistyössä sosiaali-ja terveysministeriön kanssa. Ensi vuosi näyttää millä tavalla veteraanituet tullaan uudelleen suuntaamaan. Toivottavasti uusi malli ei aiheuta kunnissa samanlaista sotkua kuin tapahtui takavuosina palvelusetelien käyttöönoton kanssa. Systeemi on saatu ainakin Kuopiossa toimimaan. Kaikki viime vuonna saatu raha pystyttiin käyttämään veteraanien hyväksi.

Jaksetaan yhdessä – ei jätetä veljeä eikä sisarta heidän vielä kansamme eläessään.

Markku Tomperi