Puheenjohtajalta 2/2016

13.09.2016

Arvoisat viisikymmentaivalta viettävät Kuopion sotaveteraanit ja veteraanien tukijat

Yhdistyksemme täyttää parin viikon päästä tasan viisikymmentä vuotta. Noihin vuosiin mahtuu melkoinen määrä vapaaehtoista työtä veteraanisukupolven hyväksi. Vain osa siitä on saatu mahtumaan juhlassamme julkaistavaan yhdistyksen historiikkiin. Harvalla yhdistyksellä on ollut niin monitahoinen ja monisäikeinen toimintakulttuuri kuin Kuopion Sotaveteraanit ry:llä. Toiminta on ulottunut maamme rajojen ulkopuolellekin retkien ja kuorolaulun muodossa.

Sotaveteraaniliitto piti liittopäivät Joensuussa kesäkuun alussa. Kokouksessa Liitolle valittiin uusi puheenjohtaja. Tunnen kainuulaisen Hallan Ukon sukua olevan Heikkisen vuosien takaa. Luotan siihen, että hänenkin johdollaan sotaveteraanien asioita ei lakaista perinneryijyn alle vaan huoltotoimintaa pidetään perinnetyön etupuolella. Siihen on hyvä peruste johon vedota – nimittäin pääministeri Juha Sipilän juhlapuheeseen sisältynyt lupaus Oulussa pidetyssä kansallisessa Veteraanijuhlassa. Veteraanien kotiin vietävien palvelujen ja lähikuntoutuksen tulee toimia veteraanien ehdoilla täysimääräisesti. Vaatimus on hyvä.

Valitettavasti monessa kunnassa asiat ei toimi kuten pitäisi – Kuopiokaan ei kyennyt käyttämään kaikkia varoja veteraanin hyväksi mitä se sai Valtiokonttorilta kotiin vietävien palvelujen hoitamiseksi viime vuonna. Selitellään, etteivät veteraanit käytä saamiaan palveluseteleitä, vaan ne jäävät piirongin laatikkoon. Kuinkahan on – jääkö ne sinne siksi, ettei niillä saa sellaisia palveluja joita veteraanit haluaisivat. Onko setelisysteemissä itsessään jotakin vikaa. Mielestäni on – systeemi on liian vaikea ikäihmisen itsensä hoidettavaksi. Eikä sitä välttämättä ymmärrä veteraanin lapsetkaan tai muut läheiset.

Kehotan jokaista veteraania terästäytymään saamiensa palveluseteleiden käytössä. Jos niille ei keksi käyttöä niin annan vinkin – jalkahoito – käpristyvien varpaiden hieronta, venytys ja kovettumien raspaus tuntuu tukan juuressa asti.

Tervetuloa juhlimaan tiedotteessa olevan kutsun mukaisesti !

 Markku Tomperi